„Whiskey Amerykańska” Tomasz Miler
Niezwykła historia whiskey amerykańskiej i bourbona, ciekawa interpretacja przepisów prawnych, zrozumiały i obszerny opis procesu produkcji, oraz 70 ważnych destylarni i marek.
Autor: Tomasz Miler
Liczba stron: 544 Wymiary okładki: 24,1 cm x 17,4 cm
Grubość książki: 3,1 cm
ISBN: 978-83-957994-1-9 Wydawnictwo: M Publishing
Zajrzyj do książki o whiskey amerykańskiej:
Książka o whiskey amerykańskiej
Kiedy rozmowa schodzi na temat whiskey amerykańskiej, konsumenci najczęściej znają tylko kilka marek głównego nurtu dostępnych w dystrybucji globalnej. W Polsce praktycznie nie mówi się o tym, że w USA ma miejsce prawdziwa rewolucja gorzelnicza! Przez ostatnie dwadzieścia lat liczba gorzelni w Stanach zwiększyła się aż dwudziestosiedmiokrotnie i to nie z 2 na 54, tylko z około 100 do 2750!
Entuzjaści whiskey najczęściej znają takie kategorie jak bourbon, rye whiskey czy Tennessee whiskey, ale tylko nieliczni wiedzą, że amerykańskie prawo definiuje ponad 40 klas i typów whiskey! Pasjonująca jest także produkcja, w której obecnie wykorzystuje się alternatywne źródła cukru jak rozmaite słody, ryż, komosę, kwinoę czy amarant. Oprócz tego na rynku pojawiają się bourbony leżakowane w beczkach po konkretnych gatunkach dębu oraz finiszowane w beczkach po innych alkoholach. Po miesięcznej wizycie w Kentucky, obserwacje te skłoniły Tomasza Milera do napisania książki tłumaczącej świat whiskey amerykańskiej w sposób obszerny i zrozumiały. Książkę tę kupić można tylko na MPublishing.pl.
101 rzeczy, których dowiesz się z książki “Whiskey Amerykańska”!
Poniżej wybrane 101 zagadnień, z którymi zapoznają się Czytelnicy w książce “Whiskey Amerykańska”. Listę można potraktować także jako test, aby sprawdzić swoją wiedzę o whiskey i ocenić czy oferowana książka to ciekawa lektura.
- Czy whiskey można leżakować za długo?
- Jak naprawdę miał na imię Jack Daniel?
- W jakim szkle pić whiskey amerykańską?
- Dlaczego prohibicja w USA nie zabraniała picia alkoholu?
- W jaki sposób whiskey doprowadziła do skandalu korupcyjnego sięgającego gabinetu prezydenta?
- Dlaczego mieszkańcy Kentucky malują płoty na czarno?
- W jaki zdumiewający sposób prohibicja doprowadziła do neuroepidemiii?
- Dlaczego w USA zawartość alkoholu rośnie w czasie leżakowania, a w Szkocji maleje?
- Czy wiek whiskey można podawać w miesiącach?
- Dlaczego w języku angielskim słowo “corn” to nie kukurydza?
- Kto był pierwszym producentem whiskey w USA?
- W jaki sposób whiskey wywołała powstanie w USA?
- Którą whiskey produkowano w USA przed bourbonem?
- Skąd się wzięła nazwa bourbon?
- Skąd wziął się pomysł na leżakowanie whiskey?
- Jak doszło do tego, że whiskey w USA była na receptę?
- Na jakie choroby lekarze wypisywali recepty na whiskey w czasie prohibicji?
- W jaki sposób prohibicyjny “baron alkoholowy” stał się pierwowzorem bohatera książki Wielki Gatsby?
- Jak wprowadzono prohibicję?
- Co warto zobaczyć w Kentucky?
- W jakich klasykach wielkiego ekranu przewija się temat whiskey?
- Metoda kwaśnego i słodkiego zacieru – na czym polegają?
- Dlaczego w czasie prohibicji alkohol przemycano na jednostkach żaglowych?
- Dlaczego skutki prohibicji trwają do dzisiaj?
- Jak powstaje amerykański bimber, czyli moonshine?
- Co wyróżniało samochody prohibicyjnych przemytników?
- Jak Liga Antybarowa stała się jedną z najpotężniejszych organizacji lobbyingowych w historii?
- W jakich znanych serialach pojawia się whiskey amerykańska?
- Która piosenka o whiskey ma półtora miliarda wyświetleń w serwisach streamingowych?
- W jakich krajach produkowano bourbon przed wprowadzeniem regulacji prawnych przez rząd USA?
- Dlaczego prohibicja sprawiłą, że w starych kutrach rybackich montowano silniki od samolotów?
- W jaki sposób prohibicja zrodziła bary speakeasy i nowe koktajle?
- Jak i dlaczego upadła prohibicja?
- Na czym wzbogacił się Al Capone?
- Kiedy whiskey zaczęto sprzedawać w butelkach?
- Jaką whiskey Richard Nixon poczęstował Nikitę Chruszczowa w Moskwie?
- Jaki bourbon reklamował słynny szkocki aktor Sean Connery?
- Dlaczego prawo amerykańskie definiuje ponad 40 kategorii whiskey?
- Dlaczego whiskey nie musi w ogóle leżakować?
- Czy bourbon musi być z Kentucky?
- Dlaczego w USA obok stężenie alkoholu w % wyraża się je także w systemie “proof”?
- Co wyróżnia amerykańską whiskey typu single malt?
- Kiedy whiskey typu straight musi mieć deklarację wieku?
- Czym jest “bottled in bond” whiskey?
- Czy bourbon naprawdę jest tylko z kukurydzy?
- Co krowy w Kentucky mają wspólnego z bourbonem?
- Czy whiskey amerykańską można barwić karmelem?
- Czy Tennessee whiskey to bourbon?
- Co daje whiskey filtracja przez węgiel drzewny?
- Czy whiskey amerykańską można finiszować?
- Co to jest White Dog i czy da się go wypić?
- Czy whiskey im starsza tym lepsza?
- Które destylarni w Kentucky i innych stanach warto znać?
- Czy whiskey amerykańska może być z ryżu?
- Co niezwykłego jest w wodzie z Kentucky?
- Jakie związki chemiczne odpowiadają za aromat i smak whiskey?
- Czym jest mashbill i jakie receptury mają whiskey różnych marek?
- Na czym polega fermentacja?
- Jak wygląda i jak działa kolumna destylacyjna?
- Dlaczego aparatura do destylacji jest z miedzi?
- Czym jest light whiskey i spirit whiskey?
- Czym jest niska moc beczkowania i jakie daje korzyści?
- Na czym polega leżakowanie whiskey?
- Z ilu gatunków dębu robi się beczki?
- Czy beczki do whiskey muszą być z dębu?
- W jaki sposób ekstrakty z drewna wpływają na smak?
- Co to jest lakton whiskey?
- Dlaczego bourbon leżakuje w beczkach?
- W jaki sposób powstaje beczka do leżakowania whiskey?
- Czym różni się wygrzewanie (toasting) od węglenia (charring) beczki?
- Dlaczego po leżakowaniu w USA, amerykańskie beczki trafiają do Szkocji, Irlandii i na Karaiby?
- Co charakteryzuje konstrukcję magazynu do leżakowania?
- Ile whiskey paruje z beczki i co to jest Angel’s Share?
- Ile whiskey wsiąka do beczki i czym jest Devil’s Cut?
- Dlaczego w magazynach do leżakowania whiskey niektórzy montują klimatyzację?
- Jak zmienia się whiskey w trakcie leżakowania?
- Czy starzenie whiskey można przyspieszyć?
- Jakie odmiany kukurydzy stosują gorzelnicy w USA?
- Dlaczego słód jęczmienny jest niezbędny do produkcji większości whiskey amerykańskich?
- Która destylarnia nie sprzedaje swojej whiskey w żadnych sklepach?
- Co wyróżnia koncepcję whiskey “single barrel”?
- Kto zatwierdza wszystkie etykiety whiskey amerykańskich?
- Co to znaczy, że whiskey jest “barrel proof”?
- Czy bourbon może być z owsa?
- Od ilu pokoleń rodzina Beam produkuje bourbon?
- Która destylarnia w Kentucky produkuje aż 80 marek whiskey?
- Dla której destylarni Tennessee Whiskey zrobiono wyjątek w prawie?
- Jaki organizm żywi się wyłącznie alkoholem?
- Co wyróżnia whiskey Jack Daniel’s z zieloną etykietą?
- Jakim narzędziem nabiera się alkohol z beczki?
- Która destylarnia whiskey amerykańskiej mieści się w zamku?
- Jak nazywa się jedyna destylarnia w hrabstwie Bourbon?
- Czy Amerykanie mają swoje blendy?
- Skąd wzięła się nazwa bourbona Angel’s Envy?
- Dlaczego etykieta na butelce bourbona Bulleit jest przekrzywiona?
- Które destylarnie whiskey amerykańskiej warto odwiedzić?
- Którą markę whiskey uwielbiał Frank Sinatra?
- Który prohibicyjny gangster był pierwowzorem Wielkiego Gatsby’ego?
- Dlaczego kolekcjonerzy szaleją za bourbonem Pappy Van Winkle?
- Czy istnieją whiskey, które powstają wyłącznie z kukurydzy?
- Czy bourbona również filtruje się przez węgiel drzewny
Whiskey Amerykańska – zobacz spis treści!
Oto spis treści ukazujący zakres wiedzy pokrytej w książce!
Opinie w branży
Recenzja książki „Whiskey amerykańska” od Spirits.com.pl:
Dzieło jakiego nie powstydziłby się amerykański badacz (…)
Są tu liczne ciekawostki – ze świata kultury, polityki, kryminologii. Inne ciekawostki dotyczą technologii, czy zachowań i mód społecznych w różnych okresach historii Stanów Zjednoczonych (…)
Ale jest to niewątpliwie książka do czytania, nie do przeglądania, wciąga i przyznam, że zawaliłem pod rząd trzy noce, nie mogąc oderwać się od lektury.
Pełna recenzja tutaj
Zobaczcie również wideorecenzję Patryka Lenarta na kanale „Mój Bar”:
Dołącz do ponad 15 000 czytelników książek Tomasza Milera
Książka do kupienia tylko na MPublishing.pl
“Whiskey Amerykańska – historia, metody produkcji, ważne destylarnie i marki” wydana została przez wydawnictwo M Publishing założone przez Tomasza Milera. Model biznesowy przyjęty do promocji tego projektu nie obejmuje żadnych pośredników. Książkę kupisz tylko na MPublishing.pl!
Książka o whiskey podzielona na cztery części:
“Whiskey Amerykańska” to książka podzielona na cztery części w następujący sposób:
CZĘŚĆ I Historia whiskey amerykańskiej
Autor przedstawia historię amerykańskiego gorzelnictwa od pierwszych osadników, którzy ruszyli w głąb kontynentu przez Appalachy, przez czasy rebelii whiskey, konfliktu destylatorów i rektyfikatorów aż do fascynującej ery prohibicji oraz whiskey w XXI w.
CZĘŚĆ II Whiskey amerykańska w świetle prawa
Amerykańskie przepisy prawne regulujące proces produkcji whiskey są niezwykle zawiłe i ustanawiają ponad czterdzieści kategorii i typów whiskey, które można produkować i sprzedawać w USA, a wśród nich znane typy jak bourbon, czy rye i wheat whiskey, a także mniej znane jak light whiskey czy spirit whiskey. Autor dokonuje w tekście analizy tych regulacji tłumacząc je w przystępny sposób, dzięki czemu Czytelnik zdobywa dogłębne zrozumienie tych kategorii na wysokim poziomie zaawansowania.
CZĘŚĆ III Technologia produkcji whiskey
To część książki, w której znaleźć można przedstawione w zrozumiały sposób szczegółowe informacje na temat procesów stojących za produkcją whiskey, wielu nieznanych technik gorzelniczych, informacji o drewnie, jego chemii i bednarstwie oraz przewodnik po terminologii używanej na etykietach whiskey.
CZĘŚĆ IV Ważne destylarnie i marki whiskey
Ostatnia część książki, w której Czytelnicy mogą zapoznać się z rysem historycznym, a także technologią i portfolio aż 39 ważnych destylarni whiskey amerykańskich w Kentucky, Tennessee, Texasie, a także stanach Indiana i Washington. Oprócz tego część tę wzbogacono o opisy 31 ważnych marek whiskey amerykańskiej.
Sposób i jakość wydania
Whiskey Amerykańska to książka, której ponadczasowa wiedza nie ulegnie szybkiej dezaktualizacji. To z tej przyczyny wydaliśmy ją korzystając z metod poligraficznych i introligatorskich, które gwarantują trwałość i reprezentacyjny charakter.
Książka ma twardą oprawę z przepięknej, ciemnozielonej okleiny pokrytej przyciągającym wzrok hotsampingiem wykonanym ze złotej folii, która pokrywa nie tylko przednią okładkę, ale także grzbiet i tylną okładkę.
Wewnątrz książki znajdują się także kolorowe wyklejki z fotografiami ukazującymi proces węglenia beczki oraz prywatną kolekcję butelek whiskey amerykańskiej autora.
Książkę wydrukowano na papierze kredowym o gramaturze 115 g i wykończeniu “silk”, na której fotografie (szczególnie te barwne zajmujące całą stronę) prezentują się przepięknie.
Kosztowny papier wpływa na masę książki, która sięga 1,4kg. Książka doskonale leży w ręce, jest trwała i daje ogromną przyjemność w trakcie lektury.
Okładka
Uwagę zwraca także projekt okładki autorstwa Wojciecha Rachwalskiego, który wykonano w technologii hotstampingu. Na okładce znalazły się symbole whiskey amerykańskiej w postaci dębowej beczki, flagi, whiskey z wzorem strukturalnym laktonu whiskey (ważnego związku chemicznego kształtującego smak i aromat whiskey), a także miedzianym doublerem do drugiej destylacji.
Na tylnej okładce podziwiać można kolumnę destylacyjną, w której oknach rewizyjnych widać nieprzezroczysty destylat co symbolizuje charakterystyczną dla whiskey amerykańskiej tzw. „all grain fermentation”, czyli destylację przefermentowanego zacieru wraz z oplewieniem zbóż, które weszły w jego skład.
Książka barwnie ilustrowana
W książce znaleźć można aż 325 fotografii i ilustracji, które obejmują: autorskie zdjęcia procesu produkcji wykonane w miejscach niedostępnych dla turystów zainteresowanych whiskey, zdjęcia i ilustracje historyczne z rozmaitych archiwów oraz fotografie produktowe. W książce znajdują się także zdjęcia ziarniaków w dużym powiększeniu, fotografia drożdży wykonana w mikroskopie elektronowym, a także wzory strukturalne związków chemicznych istotnych w produkcji (np. skrobia) oraz w degustacji (substancje wpływające na aromat i smak whiskey).
Książka
„Whiskey Amerykańska”
Tomasz Miler
149,00 zł
169 zł cena nadchodząca od 21.11.2024
Dodaj do koszykaZESTAW: ,,Whiskey amerykańska” + „WHISK(E)Y – notes degustacyjny z kompendium wiedzy”
Tomasz Miler
199,00 zł
268 zł cena nadchodząca od 21.11.2024
Dodaj do koszyka
*Obniżka uwzględnia oszczędność przy zakupie dwóch książek zsumowaną z najtańszą formą dostawy do paczkomatu.
Proste
zwroty
Wysyłka
24h
Bezpieczne
płatności
Opinie i rekomendacje czytelników.
O autorze
Pasjonat whisk(e)y i alkoholi starzonych. Z wykształcenia biotechnolog (UP Poznań) i tłumacz konferencyjny (STiJO UAM). Te dwie perspektywy: zamiłowanie do biologii i procesów technologicznych, a także do języka i kultury, w której powstaje whisk(e)y, pozwalają zgłębiać jej świat skutecznie. Jego przygoda z edukacją konsumencką w zakresie alkoholi rozpoczęła się w 2007 roku, kiedy stworzył obszerne kompendium wiedzy o alkoholach online. Tomasz Miler prowadzi także kanał YouTube poświęcony alkoholom i stylowi życia współczesnego mężczyzny, który swoją popularnością kwalifikuje się do światowej czołówki.
Tomasz Miler jest także przedsiębiorcą, który od 2008 roku związany jest zawodowo z alkoholami mocnymi. Przez lata odwiedził wiele destylarni whisky w Szkocji, Irlandii i USA, a także w innych krajach słynących z produkcji destylatów. Tomasz Miler prowadzi w całej Polsce szkolenia branżowe, konsumenckie i eventowe oraz rozwija własną markę wódki ziemniaczanej, która poszczycić może się imponującym gronem zwolenników.
Sprawdź też inne pozycje od MPublishing: Whisk(e)y – notes degustacyjny z kompendium wiedzy, Old Money Book, Whisk(e)y – notes degustacyjny z kompendium wiedzy – edycja limitowana Talisker, .