„Whiskey Amerykańska” Tomasz Miler

Niezwykła historia whiskey amerykańskiej i bourbona, ciekawa interpretacja przepisów prawnych, zrozumiały i obszerny opis procesu produkcji, oraz 70 ważnych destylarni i marek.

Autor: Tomasz Miler
Liczba stron: 544 Wymiary okładki: 24,1 cm x 17,4 cm
Grubość książki: 3,1 cm
ISBN: 978-83-957994-1-9 Wydawnictwo: M Publishing

Zajrzyj do książki o whiskey amerykańskiej:

Książka o whiskey amerykańskiej

Kiedy rozmowa schodzi na temat whiskey amerykańskiej, konsumenci najczęściej znają tylko kilka marek głównego nurtu dostępnych w dystrybucji globalnej. W Polsce praktycznie nie mówi się o tym, że w USA ma miejsce prawdziwa rewolucja gorzelnicza! Przez ostatnie dwadzieścia lat liczba gorzelni w Stanach zwiększyła się aż dwudziestosiedmiokrotnie i to nie z 2 na 54, tylko z około 100 do 2750!

Entuzjaści whiskey najczęściej znają takie kategorie jak bourbon, rye whiskey czy Tennessee whiskey, ale tylko nieliczni wiedzą, że amerykańskie prawo definiuje ponad 40 klas i typów whiskey! Pasjonująca jest także produkcja, w której obecnie wykorzystuje się alternatywne źródła cukru jak rozmaite słody, ryż, komosę, kwinoę czy amarant. Oprócz tego na rynku pojawiają się bourbony leżakowane w beczkach po konkretnych gatunkach dębu oraz  finiszowane w beczkach po innych alkoholach. Po miesięcznej wizycie w Kentucky, obserwacje te skłoniły Tomasza Milera do napisania książki tłumaczącej świat whiskey amerykańskiej w sposób obszerny i zrozumiały. Książkę tę kupić można tylko na MPublishing.pl.

101 rzeczy, których dowiesz się z książki “Whiskey Amerykańska”!

Poniżej wybrane 101 zagadnień, z którymi zapoznają się Czytelnicy w książce “Whiskey Amerykańska”. Listę można potraktować także jako test, aby sprawdzić swoją wiedzę o whiskey i ocenić czy oferowana książka to ciekawa lektura.

  1. Czy whiskey można leżakować za długo?
  2. Jak naprawdę miał na imię Jack Daniel? 
  3. W jakim szkle pić whiskey amerykańską?
  4. Dlaczego prohibicja w USA nie zabraniała picia alkoholu? 
  5. W jaki sposób whiskey doprowadziła do skandalu korupcyjnego sięgającego gabinetu prezydenta?
  1. Dlaczego mieszkańcy Kentucky malują płoty na czarno?
  2. W jaki zdumiewający sposób prohibicja doprowadziła do neuroepidemiii? 
  3. Dlaczego w USA zawartość alkoholu rośnie w czasie leżakowania, a w Szkocji maleje?
  4. Czy wiek whiskey można podawać w miesiącach?
  5. Dlaczego w języku angielskim słowo “corn” to nie kukurydza?
  1. Kto był pierwszym producentem whiskey w USA? 
  2. W jaki sposób whiskey wywołała powstanie w USA?
  3. Którą whiskey produkowano w USA przed bourbonem? 
  4. Skąd się wzięła nazwa bourbon?
  5. Skąd wziął się pomysł na leżakowanie whiskey?
  1. Jak doszło do tego, że whiskey w USA była na receptę?
  2. Na jakie choroby lekarze wypisywali recepty na whiskey w czasie prohibicji?
  3. W jaki sposób prohibicyjny “baron alkoholowy” stał się pierwowzorem bohatera książki Wielki Gatsby?
  4. Jak wprowadzono prohibicję? 
  5. Co warto zobaczyć w Kentucky?
  1. W jakich klasykach wielkiego ekranu przewija się temat whiskey?
  2. Metoda kwaśnego i słodkiego zacieru – na czym polegają?
  3. Dlaczego w czasie prohibicji alkohol przemycano na jednostkach żaglowych?
  4. Dlaczego skutki prohibicji trwają do dzisiaj?
  5. Jak powstaje amerykański bimber, czyli moonshine?
  1. Co wyróżniało samochody prohibicyjnych przemytników?
  2. Jak Liga Antybarowa stała się jedną z najpotężniejszych organizacji lobbyingowych w historii?
  3. W jakich znanych serialach pojawia się whiskey amerykańska?
  4. Która piosenka o whiskey ma półtora miliarda wyświetleń w serwisach streamingowych?
  5. W jakich krajach produkowano bourbon przed wprowadzeniem regulacji prawnych przez rząd USA?
  1. Dlaczego prohibicja sprawiłą, że w starych kutrach rybackich montowano silniki od samolotów?
  2.  W jaki sposób prohibicja zrodziła bary speakeasy i nowe koktajle?
  3. Jak i dlaczego upadła prohibicja? 
  4. Na czym wzbogacił się Al Capone?
  5. Kiedy whiskey zaczęto sprzedawać w butelkach?
  1. Jaką whiskey Richard Nixon poczęstował Nikitę Chruszczowa w Moskwie?
  2. Jaki bourbon reklamował słynny szkocki aktor Sean Connery?
  3. Dlaczego prawo amerykańskie definiuje ponad 40 kategorii whiskey?
  4. Dlaczego whiskey nie musi w ogóle leżakować?
  5. Czy bourbon musi być z Kentucky?
  1. Dlaczego w USA obok stężenie alkoholu w % wyraża się je także w systemie “proof”?
  2. Co wyróżnia amerykańską whiskey typu single malt?
  3. Kiedy whiskey typu straight musi mieć deklarację wieku?
  4. Czym jest “bottled in bond” whiskey?
  5. Czy bourbon naprawdę jest tylko z kukurydzy?
  1. Co krowy w Kentucky mają wspólnego z bourbonem?
  2. Czy whiskey amerykańską można barwić karmelem?
  3. Czy Tennessee whiskey to bourbon?
  4. Co daje whiskey filtracja przez węgiel drzewny?
  5. Czy whiskey amerykańską można finiszować?
  1. Co to jest White Dog i czy da się go wypić?
  2. Czy whiskey im starsza tym lepsza?
  3. Które destylarni w Kentucky i innych stanach warto znać?
  4. Czy whiskey amerykańska może być z ryżu?
  5. Co niezwykłego jest w wodzie z Kentucky?
  1. Jakie związki chemiczne odpowiadają za aromat i smak whiskey?
  2. Czym jest mashbill i jakie receptury mają whiskey różnych marek?
  3. Na czym polega fermentacja?
  4. Jak wygląda i jak działa kolumna destylacyjna?
  5. Dlaczego aparatura do destylacji jest z miedzi?
  1. Czym jest light whiskey i spirit whiskey?
  2. Czym jest niska moc beczkowania i jakie daje korzyści?
  3. Na czym polega leżakowanie whiskey?
  4. Z ilu gatunków dębu robi się beczki?
  5. Czy beczki do whiskey muszą być z dębu?
  1. W jaki sposób ekstrakty z drewna wpływają na smak?
  2. Co to jest lakton whiskey?
  3. Dlaczego bourbon leżakuje w beczkach?
  4. W jaki sposób powstaje beczka do leżakowania whiskey?
  5. Czym różni się wygrzewanie (toasting) od węglenia (charring) beczki?
  1. Dlaczego po leżakowaniu w USA, amerykańskie beczki trafiają do Szkocji, Irlandii i na Karaiby?
  2. Co charakteryzuje konstrukcję magazynu do leżakowania?
  3. Ile whiskey paruje z beczki i co to jest Angel’s Share?
  4. Ile whiskey wsiąka do beczki i czym jest Devil’s Cut?
  5. Dlaczego w magazynach do leżakowania whiskey niektórzy montują klimatyzację?
  1. Jak zmienia się whiskey w trakcie leżakowania?
  2. Czy starzenie whiskey można przyspieszyć?
  3. Jakie odmiany kukurydzy stosują gorzelnicy w USA?
  4. Dlaczego słód jęczmienny jest niezbędny do produkcji większości whiskey amerykańskich?
  5. Która destylarnia nie sprzedaje swojej whiskey w żadnych sklepach?
  1. Co wyróżnia koncepcję whiskey “single barrel”?
  2. Kto zatwierdza wszystkie etykiety whiskey amerykańskich? 
  3. Co to znaczy, że whiskey jest “barrel proof”?
  4. Czy bourbon może być z owsa?
  5. Od ilu pokoleń rodzina Beam produkuje bourbon?
  1. Która destylarnia w Kentucky produkuje aż 80 marek whiskey?
  2. Dla której destylarni Tennessee Whiskey zrobiono wyjątek w prawie?
  3. Jaki organizm żywi się wyłącznie alkoholem?
  4. Co wyróżnia whiskey Jack Daniel’s z zieloną etykietą?
  5. Jakim narzędziem nabiera się alkohol z beczki?
  1. Która destylarnia whiskey amerykańskiej mieści się w zamku? 
  2. Jak nazywa się jedyna destylarnia w hrabstwie Bourbon?
  3. Czy Amerykanie mają swoje blendy?
  4. Skąd wzięła się nazwa bourbona Angel’s Envy? 
  5. Dlaczego etykieta na butelce bourbona Bulleit jest przekrzywiona?
  1. Które destylarnie whiskey amerykańskiej warto odwiedzić?
  2. Którą markę whiskey uwielbiał Frank Sinatra?
  3. Który prohibicyjny gangster był pierwowzorem Wielkiego Gatsby’ego?
  4. Dlaczego kolekcjonerzy szaleją za bourbonem Pappy Van Winkle?
  5. Czy istnieją whiskey, które powstają wyłącznie z kukurydzy?
  6. Czy bourbona również filtruje się przez węgiel drzewny

Whiskey Amerykańska – zobacz spis treści!

Oto spis treści ukazujący zakres wiedzy pokrytej w książce!

Opinie w branży

Recenzja książki „Whiskey amerykańska” od Spirits.com.pl:

Dzieło jakiego nie powstydziłby się amerykański badacz (…)
Są tu liczne ciekawostki – ze świata kultury, polityki, kryminologii. Inne ciekawostki dotyczą technologii, czy zachowań i mód społecznych w różnych okresach historii Stanów Zjednoczonych (…)
Ale jest to niewątpliwie książka do czytania, nie do przeglądania, wciąga i przyznam, że zawaliłem pod rząd trzy noce, nie mogąc oderwać się od lektury.

Pełna recenzja tutaj

Zobaczcie również wideorecenzję Patryka Lenarta na kanale „Mój Bar”:

Dołącz do ponad 15 000 czytelników książek Tomasza Milera

Książka do kupienia tylko na MPublishing.pl 

“Whiskey Amerykańska – historia, metody produkcji, ważne destylarnie i marki”  wydana została przez wydawnictwo M Publishing założone przez Tomasza Milera. Model biznesowy przyjęty do promocji tego projektu nie obejmuje żadnych pośredników. Książkę kupisz tylko na MPublishing.pl!

Książka o whiskey podzielona na cztery części:

“Whiskey Amerykańska” to książka podzielona na cztery części w następujący sposób:

CZĘŚĆ I Historia whiskey amerykańskiej

Autor przedstawia historię amerykańskiego gorzelnictwa od pierwszych osadników, którzy ruszyli w głąb kontynentu przez Appalachy, przez czasy rebelii whiskey, konfliktu destylatorów i rektyfikatorów aż do fascynującej ery prohibicji oraz whiskey w XXI w.

CZĘŚĆ II Whiskey amerykańska w świetle prawa

Amerykańskie przepisy prawne regulujące proces produkcji whiskey są niezwykle zawiłe i ustanawiają ponad czterdzieści kategorii i typów whiskey, które można produkować i sprzedawać w USA, a wśród nich znane typy jak bourbon, czy rye i wheat whiskey, a także mniej znane jak light whiskey czy spirit whiskey. Autor dokonuje w tekście analizy tych regulacji tłumacząc je w przystępny sposób, dzięki czemu Czytelnik zdobywa dogłębne zrozumienie tych kategorii na wysokim poziomie zaawansowania.

CZĘŚĆ III Technologia produkcji whiskey

To część książki, w której znaleźć można przedstawione w zrozumiały sposób szczegółowe informacje na temat procesów stojących za produkcją whiskey, wielu nieznanych technik gorzelniczych, informacji o drewnie, jego chemii i bednarstwie oraz przewodnik po terminologii używanej na etykietach whiskey.

CZĘŚĆ IV Ważne destylarnie i marki whiskey

Ostatnia część książki, w której Czytelnicy mogą zapoznać się z rysem historycznym, a także technologią i portfolio aż 39 ważnych destylarni whiskey amerykańskich w Kentucky, Tennessee, Texasie, a także stanach Indiana i Washington. Oprócz tego część tę wzbogacono o opisy 31 ważnych marek whiskey amerykańskiej. 

Sposób i jakość wydania

Whiskey Amerykańska to książka, której ponadczasowa wiedza nie ulegnie szybkiej dezaktualizacji. To z tej przyczyny wydaliśmy ją korzystając z metod poligraficznych i introligatorskich, które gwarantują trwałość i reprezentacyjny charakter.

Książka ma twardą oprawę z przepięknej, ciemnozielonej okleiny pokrytej przyciągającym wzrok hotsampingiem wykonanym ze złotej folii, która pokrywa nie tylko przednią okładkę, ale także grzbiet i tylną okładkę.

Wewnątrz książki znajdują się także kolorowe wyklejki z fotografiami ukazującymi proces węglenia beczki oraz prywatną kolekcję butelek whiskey amerykańskiej autora.

Książkę wydrukowano na papierze kredowym o gramaturze 115 g i wykończeniu “silk”, na której fotografie (szczególnie te barwne zajmujące całą stronę) prezentują się przepięknie.

Kosztowny papier wpływa na masę książki, która sięga 1,4kg. Książka doskonale leży w ręce, jest trwała i daje ogromną przyjemność w trakcie lektury.

Okładka

Uwagę zwraca także projekt okładki autorstwa Wojciecha Rachwalskiego, który wykonano w technologii hotstampingu. Na okładce znalazły się symbole whiskey amerykańskiej w postaci dębowej beczki, flagi, whiskey z wzorem strukturalnym laktonu whiskey (ważnego związku chemicznego kształtującego smak i aromat whiskey), a także miedzianym doublerem do drugiej destylacji.
Na tylnej okładce podziwiać można kolumnę destylacyjną, w której oknach rewizyjnych widać nieprzezroczysty destylat co symbolizuje charakterystyczną dla whiskey amerykańskiej tzw. „all grain fermentation”, czyli destylację przefermentowanego zacieru wraz z oplewieniem zbóż, które weszły w jego skład.

Książka barwnie ilustrowana

W książce znaleźć można aż 325 fotografii i ilustracji, które obejmują: autorskie zdjęcia procesu produkcji wykonane w miejscach niedostępnych dla turystów zainteresowanych whiskey, zdjęcia i ilustracje historyczne z rozmaitych archiwów oraz fotografie produktowe. W książce znajdują się także zdjęcia ziarniaków w dużym powiększeniu, fotografia drożdży wykonana w mikroskopie elektronowym, a także wzory strukturalne związków chemicznych istotnych w produkcji (np. skrobia) oraz w degustacji (substancje wpływające na aromat i smak whiskey). 

Książka
„Whiskey Amerykańska”
Tomasz Miler

149,00 zł

169 zł cena nadchodząca od 21.11.2024

Podpis autora
Dodaj do koszyka

lub

ZESTAW: ,,Whiskey amerykańska” + „WHISK(E)Y – notes degustacyjny z kompendium wiedzy”
Tomasz Miler

199,00 zł

268 zł cena nadchodząca od 21.11.2024


Oszczędzasz 69 zł od cen regularnych
oraz min. 82,90 zł z opcją dostawy do paczkomatu*
Darmowa dostawa
Podpis autora (obie książki)
Dodaj do koszyka

*Obniżka uwzględnia oszczędność przy zakupie dwóch książek zsumowaną z najtańszą formą dostawy do paczkomatu.

Proste
zwroty

Wysyłka
24h

Bezpieczne
płatności

Opinie i rekomendacje czytelników.

O autorze

Pasjonat whisk(e)y i alkoholi starzonych. Z wykształcenia biotechnolog (UP Poznań) i tłumacz konferencyjny (STiJO UAM). Te dwie perspektywy: zamiłowanie do biologii i procesów technologicznych, a także do języka i kultury, w której powstaje whisk(e)y, pozwalają zgłębiać jej świat skutecznie. Jego przygoda z edukacją konsumencką w zakresie alkoholi rozpoczęła się w 2007 roku, kiedy stworzył obszerne kompendium wiedzy o alkoholach online. Tomasz Miler prowadzi także kanał YouTube poświęcony alkoholom i stylowi życia współczesnego mężczyzny, który swoją popularnością kwalifikuje się do światowej czołówki.

Tomasz Miler - podpisuje książki
Tomasz Miler

Tomasz Miler jest także przedsiębiorcą, który od 2008 roku związany jest zawodowo z alkoholami mocnymi. Przez lata odwiedził wiele destylarni whisky w Szkocji, Irlandii i USA, a także w innych krajach słynących z produkcji destylatów. Tomasz Miler prowadzi w całej Polsce szkolenia branżowe, konsumenckie i eventowe oraz rozwija własną markę wódki ziemniaczanej, która poszczycić może się imponującym gronem zwolenników.

Sprawdź też inne pozycje od MPublishing: Whisk(e)y – notes degustacyjny z kompendium wiedzy, Old Money Book, Whisk(e)y – notes degustacyjny z kompendium wiedzy – edycja limitowana Talisker, .

Koszyk
Scroll to Top